Manfaat dan Budidaya Ikan Koi

Daftarikan.com – Ikan koi merupakan salah satu jenis ikan hiasan yang banyak diusahakan atau dipelihara. Ikan ini masih dalam keluarga yang sama dengan ikan mas, tetapi ciri khas ikan koi ialah kehadiran bintik merah atau kuning pada pangkal putih. Ikan koi mempunyai harga jualan yang cukup tinggi kerana kecantikan fizikal yang diidamkan, maka tidak hairanlah jika penanaman ikan koi akan memberikan keuntungan yang cukup tinggi.

 

Terdapat beberapa kelebihan atau faedah lain yang boleh diperolehi daripada menternak atau mengusahakan ikan Koi di rumah. Sebagai contoh, memelihara ikan Koi akan membantu mengurangkan tekanan akibat bunyi deru air dari hidangan atau kolam ikan, dan membantu dengan penyakit Alzheimer. Memelihara ikan koi di rumah juga dikatakan membawa tuah kepada pemiliknya, tetapi jika di kemudian hari bawa ikan koi kerana harga jualannya agak mahal. Dikatakan juga, memelihara ikan Koi dapat membantu dan sangat bermanfaat bagi anda yang mempunyai anak autisme kerana terapi ikan koi di rumah dapat membantu emosi anak-anak beransur pulih.

 

Pemeliharaan ikan koi pastinya tidak boleh hilang begitu sahaja. Untuk menjamin harga jualan yang tinggi, ikan koi juga memerlukan penyelenggaraan yang agak mahal dan supaya penambahan tidak cepat mati. Untuk itu, bagi anda yang berminat memelihara ikan koi, anda perlu tahu cara mengusahakan atau menternak ikan koi dengan betul. Inilah perbincangannya.

 

Cara Memelihara Ikan Koi Dengan Betul

 

1. Memilih Kolam

Kolam untuk ikan Koi boleh dibuat daripada beberapa bahan yang berbeza. Namun yang pasti, buat kolam dengan kedalaman kurang satu meter dan mampu menampung 1,100 liter udara bagi setiap ikan. Jadi jika anda ingin menternak ikan koi, buatlah kolam yang kedua-duanya bersaiz besar supaya ikan mempunyai ruang yang cukup supaya ia dapat membesar dengan baik.

 

2. Beri Ikan Mengikut Syarat

Cara menternak ikan koi seterusnya ialah memberi makan mengikut syarat. Ikan koi mempunyai saluran pencernaan yang pendek, jadi mereka tidak boleh diberi makan berlebihan. Jika ikan koi makan terlalu banyak, ia akan membahayakan kesihatan mereka yang boleh mengancam nyawa.

 

3. Menjaga Air Kolam Bersih dan Segar

Ikan koi adalah sejenis ikan yang tidak menyukai air yang keruh dan tempat yang kotor. Oleh itu, anda mesti kerap membersihkan kolam dan juga menambah air baru. Ini bukan sahaja untuk menjaga kebersihan tetapi juga untuk mengekalkan kesegaran udara.

 

4. Sentiasa Periksa Kesihatan Ikan

Ikan koi juga boleh jatuh sakit dan kemudian mati akibat terdedah kepada bakteria. Anda boleh melihat gelagat ikan Koi semasa memberi makan supaya anda boleh mengambil tindakan segera. Jika ikan kelihatan lesu dan hilang selera makan, ia cenderung menjauhi ikan lain, asingkan dengan segera. Namun, jika keadaan ikan tidak bertambah baik, anda boleh membawanya ke doktor haiwan terdekat.

 

5. Sediakan Makanan atau Pelet Berkualiti

Pastikan makanan atau pelet ikan Koi yang anda sediakan adalah pelet yang berkualiti dan mengandungi protein yang tinggi. Kandungan protein sekurang-kurangnya 30 peratus dan kandungan lemak kira-kira 5 peratus.

 

6. Sediakan Tumbuhan Semula Jadi untuk Kolam

Pemakanan dalam ikan Koi bukan sahaja boleh dilakukan melalui makanan, tetapi juga dengan tumbuhan semula jadi yang tumbuh di sekitar kolam. Sediakan tumbuhan seperti itik dan alga di dalam kolam, kemudian sediakan sayur-sayuran cincang seperti lobak merah, bayam, dan salad untuk memenuhi khasiat ikan.

Berikut adalah beberapa cara menternak ikan Koi di rumah yang boleh anda lakukan supaya ikan tersebut tidak mudah sakit dan mati. Terdapat banyak cara lain untuk menjaga dan memelihara ikan Koi yang mesti anda pelajari. Mengetahui perkara ini boleh mengelakkan anda daripada kalah kerana banyak ikan mati.